Een ultrasoonbad zorgt voor een efficiënt productieproces

Reinigen met een ultrasoonbad of ultrasoon reiniger is heel snel, werkt zonder beschadigingen, en reinigt zelfs moeilijke stukken. Met haar ingenieuze techniek en efficiëntie wordt ze vaak toegepast in het productieproces. Bij gebruik mag een ultrasoonbad echter niet overbeladen te zijn.

Verschillende voorwerpen reinigen met een ultrasoonbad

Een ultrasoonbad wordt vaak gebruikt wanneer een grondige en delicate reiniging van bepaalde materiaalonderdelen noodzakelijk is. Een ultrasoonbad biedt een goede oplossing bij het reinigen van elektronica en metaalproducten. Materialen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld printplaten, auto-onderdelen, carburateurs, verfspuiten, sieraden en brillen. Maar ook motoren voor revisie, restauratie van oldtimers, edelstenen, elektronica zoals gsm’s en meer. Ook bij het reinigen van munten en vondsten kan een ultrasoonbad zorgen voor de juiste reiniging.

Ultrasoonbad efficiënt voor diverse sectoren

Een ultrasoonbad kan goed werken voor zowel reinigen als zeven. Een ultrasoonbad wordt frequent ingezet in de productieomgeving van verschillende branches. Zaken als cementresten worden efficiënt verwijderd. Een ultrasoon reiniger kan in verschillende sectoren ingezet worden waaronder de chemische industrie, precisiestukken, elektronica industrie, automobiel industrie, metaal industrie, galvano industrie, optische industrie, orthodontie, labo’s, gelaatsbescherming, grafische sector en meer. Een ultrasoonbad kan ook perfect gebruikt worden in een labo en in de medische sector voor een grondige en efficiënte reiniging. Door gebruik van desinfecterende vloeistoffen worden instrumenten grondig gereinigd, zonder risico op prikongelukken.

De werking van een ultrasoonbad

Ultrasoon schoonmaken gebeurt met een ultrasoonbad. Een ultrasoonbad laat vloeistof trillen door middel van geluidsgolven met hoge frequenties. Het ultrasoon reinigen verloopt dus door het cavitatie proces waarbij de veroorzaakte golven ervoor zorgen dat een massa kleine gasbellen imploderen. Deze implosies zorgen voor stromingen die een actief reinigende vloeistof creëren en zorgen voor shockgolven die het vuil wegkaatsen.

Een ultrasoonbad met of zonder warmte

Voor een goede cavitatie worden alle gassen eerst uit de vloeistof verwijderd. Pas wanneer alle andere gassen weg zijn. kan er een vacuüm in de luchtbelletjes gevormd worden. Warmte verbetert en versnelt het reinigingsproces. De ultrasone werking van het toestel zorgt voor warmte. Aan de hand van testen wordt de beste temperatuur bepaald. Men houdt er best rekening mee dat sommige desinfecterende producten niet verwarmd mogen worden. In andere gevallen is een verwarmd ultrasoonbad juist aan te raden zoals bij zwaar vervuilde, geoxideerde en verkleurde voorwerpen.

Keuze aan elementen van een ultrasoonbad

Een ultrasoonbad kan werken met ultrasoon staven of ultrasoon dompelelementen. Deze elementen kunnen op verschillende elementen geïnstalleerd worden en zijn verkrijgbaar in frequenties van 20 tot 40 kHZ. Staafresonatoren hebben een lange levensduur, zijn eenvoudig in te bouwen en te controleren, bieden keuze aan lengte, zijn toepasbaar in hogedruk tanks en vacuüm tanks en zorgen voor intensieve en homogene reiniging. Dompelelementen of platen zijn eenvoudig in te bouwen, kunnen rekening houden met de toepassingen en zorgen voor een gelijkmatige reiniging.

Een ultrasoonbad of ultrasoon reiniger koopt u bij Alpha. U wordt er bijgestaan met professioneel advies en kan er rekenen op kwalitatieve materialen. Voor droogijs kopen, kunststof lassen of industrieel reinigen kan u bij Alpha terecht. Ook wanneer u op zoek bent naar de beste techniek voor industrieel reiningen bent u bij Alpha aan het juiste adres.