Kunststof lassen door gebruik van de juiste technieken

Het bepalen van de meest geschikte methode voor kunststof lassen of plastic lassen is een nauwkeurige afweging waarbij rekening wordt gehouden met de soort kunststof zelf, haar fysische en mechanische eigenschappen, de afmetingen van het werkstuk en de soort lasnaad.

 

De toe te passen lastechniek is niet bij alle kunststoffen gelijk. Sommige kunststoffen en onderdelen zijn geschikt om bijvoorbeeld ultrasoon te lassen, terwijl andere juist beter geschikt zijn om hoogfrequent te lassen. Thermoplastische kunststoffen zijn smeltbaar. Wanneer deze kunststof plastisch wordt, krijgt die een zachte en vervormbare textuur zonder vloeibaar te worden. Om kunststof te kunnen lassen, is de juiste temperatuur alsook de juiste druk nodig.

Kunststof lassen is de meest gebruikte methode om kunststof aan elkaar te verbinden, meer dan het verlijmen van kunststoffen. Kunststof wordt met elkaar verbonden door ze plastisch te maken en onder druk te laten versmelten. Na afkoeling vormen zij vervolgens stevige verbindingen.

Er bestaan verschillende technieken voor kunststof lassen. Wij bespreken er enkele.

Kunststof lassen door middel van ultrasoon lassen

Kunststof lassen kan gebeuren door ultrasoon lassen waarbij verbindingen gemaakt worden aan de hand van ultrasone trillingen. De kunststof wordt dus aan elkaar gelast aan de hand van mechanische trillingen met een hoge frequentie. Deze trillingen zorgen voor een plaatselijke warmteontwikkeling waardoor de stoffen met elkaar verbinden. Omdat dit lasproces zeer snel is ( < 1 seconde) is deze techniek wereldwijd de meest gebruikte techniek voor serieproductie. Ultrasoon lassen mag niet worden verward met hoogfrequent lassen die enkel wordt ingezet voor het lassen van soepele materialen zoals zeildoek. 

Kunststof lassen door middel van hoogfrequent lassen

Bij hoogfrequent lassen kan men folie en technisch textiel lassen door die tussen twee elektroden te plaatsen waarover een wisselend elekrisch veld wordt aangebracht. Hierdoor komt warmte vrij en bekomt men een sterke verbinding. Elektroden kunnen 1 meter en langer zijn waardoor deze techniek ideaal is voor het produceren van zeilen, zonwering, tenten, reclame billboards, camion bachen, enz. Met elektroden in de vorm van een stans, kan men ook folie lassen en snijden. Voorbeelden hiervan zijn blisters, medische opvangzakken, enz.

Kunststof lassen door middel van pulslassen

Bij puls lassen jagen we kortstondig een hoge stroom door een element ide contact maakt met de folie of de klinknagel (rivet). Deze lassen of vervormen door verhoging van temperatuur en druk. Omdat er vervolgens onmiddellijk en in dezelfde beweging wordt gekoeld, bekomen we ook een betrouwbare en sterke verbinding.

 

Kunststof lassen door middel van wrijvingslassen 

Bij wrijvingslassen worden de componenten lineair of circulair tegenover elkaar verplaatst. Hierdoor komt warmte vrij en kan men kunststof lassen. Deze techniek laat toe grote stukken te lassen maar wordt minder ingezet omwille van de hoge investeringskost. 

Kunststof lassen door middel van heteluchtlassen

Bij hetelucht lassen wordt met een lasföhn hete lucht op de kunststof geblazen. Wanneer deze plastisch zijn, worden de twee te verbinden delen samengedrukt en samengesmolten. De beste resultaten worden bekomen door opgewarmde kunststof pinnen te vervormen met een koude vorm. Deze techniek wordt 'Hot Air Cold Stake' genoemd.

Kunststof lassen door middel van extrusielassen

Bij extrusielassen worden kunststofdelen aan elkaar gelast door het toevoegen van een lasdraad die plastisch wordt vervormd door warmte. Deze techniek vraagt veel ervaring en deskundigheid en kan niet in serieproductie worden ingezet. 

Kunststof lassen door middel van spiegellassen

Bij spiegellassen wordt de te lassen kunststof verwarmd door een hete metalen plaat. Vervolgens worden de kunststofdelen tegen elkaar gedrukt waar ze versmelten. Spiegellassen zorgt echter steeds voor braamvorming en is een traag proces. Om die reden wordt dit niet ingezet voor echte serieproductie of voor producten waar hoge toleranties geëist worden

Kunststof lassen door middel van stomplassen

Een andere manier van kunststof lassen is stomplassen waarbij kunststofplaten rechtstreeks aan elkaar versmolten worden.

Kunststof lassen door middel van moflassen

Bij moflassen worden de uiteinden van kunststofbuizen ontvet en gekalibreerd. Vervolgens worden ze door verwarming en druk aan elkaar verbonden.

Behalve voor kunststof lassen kan u bij Alpha ook terecht voor droogijs kopen en industrieel reinigen. U wordt bijgestaan met professioneel advies en kan rekenen op het gebruik van kwalitatieve materialen waaronder diverse opties voor een ultrasoon reiniger bij industrieel reinigen, droogijs straalmachine of ultrasoon zeefinstallatie.